SDKÚ chce o nezamestnanosti diskutovať v parlamente

22.01.2013 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) – O nezamestnanosti a dôvodoch jej nárastu chce v Národnej rade SR (NR SR) diskutovať opozičná strana SDKÚ-DS. Na rokovanie januárovej schôdze, ktorá sa začína v utorok 29. januára, tak plánuje prísť s návrhom na zaradenie samostatného bodu o tomto probléme. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Pavol Frešo spolu s podpredsedom Ivanom Štefancom.

"Debatujme v parlamente o nezamestnanosti, lebo kde inde, ako práve v parlamente," uviedol Frešo. Dôvodmi rekordnej nezamestnanosti za december 2012 na Slovensku sú totiž podľa SDKÚ-DS práve opatrenia vlády. Napríklad zvyšovanie daní a odvodov či zmeny v Zákonníku práce.

"Dochádza k tomu, čo sme nazvali atentát na slovenskú ekonomiku," doplnil Frešo. Konsolidácia verejných financií pritom podľa predsedu strany nemusí znamenať zvyšovanie nezamestnanosti. "Konsolidácia je o tom, že v prvom rade šetríte," podotkol.

Podľa Štefanca nie sú pravdivé slová vlády o tom, že zvyšovanie nezamestnanosti je trend, ktorý sa nedá zastaviť a podobne trpia aj ostatné krajiny. "V Nemecku za minulý rok klesla nezamestnanosť," uviedol príklad podpredseda strany.

SKDÚ-DS navrhuje na zvrátenie tejto situácie najmä robiť opatrenia na pomoc živnostníkom a malým podnikateľom. Napríklad zavedením živnostenských licencií či spravodlivých príspevkov pre začatie podnikania.

Ďalšia opozičná strana, KDH, má na dôvody rekordnej nezamestnanosti na Slovensku podobný názor. Jej podpredseda pre verejné financie Miloš Moravčík v dnešnom vyhlásení uviedol, že KDH už v júli 2012 varovala vládu Roberta Fica, že výrazné zvýšenie daní a odvodov spôsobí nárast nezamestnanosti. "Žiaľ, na aroganciu a ignorantstvo Smeru už teraz doplácajú tisícky ľudí, ktorí boli vyhodení zo zamestnania," doplnil. KDH tak podľa jeho slov opakovane vyzýva vládu, aby "neobetovala pracovné miesta v prospech svojich mecenášov a začala konečne šetriť namiesto zvyšovania daní".

Nezamestnanosť na Slovensku podľa najnovších údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR v decembri minulého roka medziročne vzrástla a dosiahla 14,44 %. V uplynulom mesiaci tak na úradoch práce evidovali celkovo 390.111 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medziročne zvýšil takmer o 28.000.
 

Vyberte región